tiistai 21. lokakuuta 2014

Bad Bad Boy


Tommi Toijan, 40-vuotiaan helsinkiläisen kuvanveistäjän, kahdeksan ja puolimetrinen vaaleanpunainen poikahahmo Bad Bad Boy ilmestyi kauppatorille elokuun puolivälissä. Kyseessä on alastonta pikkupoikaa esittävä betoniveistos, mikä liittyy Toijan näyttelyyn, joka avautui Amos Andersonin taidemuseossa Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä. Veistos seisoo Stora Enson pääkonttorin edessä hämmentynyt ilme kasvoillaan pissaten Itämereen.




Veistos on herättänyt katsojissa paljon hämmennystä ja ihmetystä. Kun itse kuljin kohti veistosta kuulin erään pariskunnan keskustelun. Nainen: ”Mikä ufo tuolla on?” Mies: ”En tiedä, se k...see!”. Toijan Bad Bad Boy todella näkyy ja kuuluu (lorisee) kauas. Veistos painaa seitsemän ja puoli tonnia ja sitä pystyttäessä tarvittiin muun muassa nostolavan apua. Paha poika on tavallaan uudenlainen suihkulähde, mikä pissaa Itämeren vettä takaisin altaaseen.



Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Bad Bad Boy on esillä. Aiemmin teos on pissannut jokeen Ruotsissa, lähellä Örebron linnaa osana Örebron Open Art-festivaalia kesällä 2013. 



 


Kaupunkitilaan sijoitetut veistokset ja muut taideteokset aiheuttavat miltei aina voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Toijan veistosta kuvatessani huomasin kuinka monet turistit (ja paikalliset) jonottivat poseeraamaan pojan jalkoväliin. Suuren maailmanpyörän tavoin Toijan veistos houkutti paljon ihailijoita ympärilleen. Ihan kaikkien mielestä paha poika ei ollutkaan lopulta niin paha teos.



Suuren kokonsa vuoksi katsomme Toijan Bad Bad Boyta aikuisena hahmona. Pissaavan pojan ilme on hämmentynyt ja ehkä jopa hieman nolostunut. Otsa on kymmenillä rypyillä ja punainen suu on mutristunut pieneksi nykeröksi. Paha poika katsoo suurilla tummilla silmillään hämillään merelle päin. On kuin poika olisi yllätetty pissaamassa mereen. Saattaa olla että pissaava poika olisi saanut vähän vähemmän kritiikkiä osakseen, jos se olisi näyttänyt enemmän taaperolta, eikä aikuiselta mieheltä. Vai mitä mieltä sinä olet. Mikä pahassa pojassa ärsyttää? Pissaavia patsaita voi kuitenkin nähdä monissa suihkulähteissä ympäri maailmaa, eivätkä ne herätä katsojissa sen kummempaa huomiota. Kuuluisin pissaava poika lienee Brysselin Manneken Pis. Joku saattaa myös ehkä miettiä, että miltä näyttäisi pissaava tyttöveistos. Sellainenkin on oikeasti olemassa ja myös se löytyy Brysselistä. Näitä veistoksia pääset katsomaan tästä. Loppujen lopuksi Tommi Toijan Bad Bad Boy taitaa kuitenkin olla mielenkiintoinen lisä syksyisen harmaaseen kaupunkikuvaan, kuin vain pahennusta aiheuttava ihmeellinen veistos.



Jos Tommi Toijan Bad Bad Boy herätti sinun mielenkiinnon, niin Tommin näyttely Mutatis Mutandis on esillä Amos Anderssonin taidemuseolla vielä 27.10. saakka. Näyttelyssä seikkailee lähes 150 isoa ja pientä ”ukkelia”, eli pissaavan pojan kaltaista keramiikkaveistosta. Myös Bad Bad Boy pissaa kauppatorin laidalla vielä 27.10. asti.

1 kommentti:

  1. Väri on pelottava... ihan kun kaveri olis skalpeerattu kauttaaltaan... herättäähän se olemuksellaan kummastusta ja mielenkiintoa... piristävä lisä VÄLIAIKAISESTI, mutta ei ehkä pysyvästi... onhan se hauska... pissaava koira olis Suomeenkin kiva... :) ja se pissaava tyttö oli jotenkin rivo :/ ... liekö oma suvaitsevaisuus liian ahdasmielinen, vai näkeekö noita "pissaavia ukkeleita" liikaa katukuvassa, että on jo niin paatunut :D

    VastaaPoista